Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence u nás. 

Rozhovor s panem Ivanem Hroncem o fungování Film Europe

Jaké jsou hlavní cíle Film Europe v rámci evropského filmového průmyslu?

Film Europe už 15 rokov kultivuje európsky mediálny priestor. Našim cieľom bolo a stále je budovať vertikálne integrovanú mediálnu spoločnosť zameranú na výrazné európske a festivalové filmy. Máme vlastné filmové festivaly ako Scandi – prehliadku súčasných severských filmov, Be2Can – prehliadku filmov z troch najvýznamnejších svetových festivalov v Berlíne, Benátkach a v Cannes, Creme de la Creme – prehliadku výrazných francúzskych filmov a minulý rok sme spustili Al Qamar – prehliadku arabských filmov. Tieto putovné festivaly sú základom našej distribučnej stratégie, hrajú sa v jednom týždni vo viac ako sto kinách v Čechách a na Slovensku a následne posúvajú filmy do štandardnej kino distribúcie. Máme butikové kiná. Kino Film Europe v Bratislave a Edison Filmhub v Prahe. Tento rok dokončíme aj Edison Filmhub v Bratislave. Na koncept Edison Filmhub nadväzuje Edisonline – vod platforma kde je viac ako 500 špičkových európskych a festivalových filmov. A tiež dve filmové platené lineárne televízie Film Europe a Film Europe +. Na strednom Slovensku v Kokave budujeme eventové kultúrne centrum Stará škola, s letným kinom, koncertami, výstavami a postupne aj s eventovou sálou, vlastným gastrom a hotelovým ubytovaním. Hlavným cieľom Film Europe je nachádzať a do našich krajín prinášať kvalitný európsky a festivalový film, vybudovať a udržať vlastný ekosystém festivalov, distribúcie, butikových kino kaviarní, vod platforiem, televízii, eventových centier a štýlového gastra.  

Jaké jsou největší výzvy, kterým Film Europe čelí při podpoře a distribuci evropských filmů? 

Výzvou je vymyslieť, spustiť a udržať koncept distribúcie a života európskeho a festivalového filmu tak aby sme neboli majoritne závislí na verejných zdrojoch. Výzvou je, postaviť to všetko na vlastné ekonomické nohy, ponúkať komplexný kultúrny zážitok a nebáť sa spojiť štýlové gastro a eventy s kvalitným festivalovým filmom. Našim produktom tak nie je film, ale film a prostredie v ktorom sa ponúka. Ak je to na festivale alebo v kine, tak musí byť v štýlovom priestore s dobrou kávou a excelentným bistro gastrom, ak je na VOD a v TV, tak musí byť predstavený v kurátorskom kontexte s minulosťou a súčasnými trendami. Len takýto komplexný integrovaný spoločenský a kultúrny zážitok zabezpečí filmu život aj v ďalšom miléniu.      

Jaké jsou plány a vize Film Europe pro následující roky?

Dokončiť a spustiť kino kaviareň Edison Filmhub v Bratislave a postupne aj v ďalších mestách v Čechách a na Slovensku. Premeniť experiment v Starej Škole v Kokave na príklad ako sa dá ekonomicky samostatne postaviť a udržať kultúrne centrum v jednom z najchudobnejších regiónov. Stará Škola sa musí zaradiť do Film Europe ako ekonomická, nie čisto filantropická aktivita tak aby bola v jednom rade s Edison Filmhub v Prahe. Musíme pracovať na pozícii a predaji Edisonline a nachádzať nové spôsoby ako osloviť a udržať VOD diváka v konkurencii silných svetových VOD platforiem. Musíme si udržať záujem konzervatívneho televízneho diváka a ponúkať mu kvalitný festivalový film aj tradičnou lineárnou televíznou formou. Nesmieme byť závislý len na verejných zdrojoch. Európske a národné granty dnes tvoria 15% nášho ročného obratu. Našim produktom nie je film, ale komplexný zážitok z festivalu, kina, kaviarne, vod platformy a televízie kde sa film hrá. A tento zážitok postupne podporia aj nové, neočakávané unikátne miesta, kde sa film a iné umenia ukážu spoločne s hotelovým ubytovaním a gastrom. Ako v projekte Stará Škola v Kokave. 

Můžete popsat proces výběru filmů, které Film Europe podporuje nebo distribuuje?


Vyberáme výrazné filmy na dvoch hlavných marketoch, ktoré sú súčasťou festivalu v Berlíne a v Cannes. Našou výberovou dramaturgiou sú koncepty festivalov Be2Can, Scandi, Creme de la Creme a Al Qamar. Zároveň musíme udržať nielen kvalitu, ale aj kvantitu. Za rok prinesieme do kín a na VOD a TV platformy minimálne 52 filmov, tak, aby bola každý týždeň premiéra. 

Distribuce evropských filmů i filmové přehlídky

Pokud patříte mezi zastánce teorie, že film se zkrátka musí vidět v kině, bezpochyby vás potěší zjištění, že právě projekt Film Europe je zodpovědný za uvedení celé řady evropských festivalových snímků v českých kinosálech. Funguje totiž v prvé řadě jako distribuční společnost, která vybírá a kupuje oceňované festivalové snímky z evropské produkce, které následně představuje divákům na stříbrném plátně. Od roku 2010, kdy byl projekt spuštěn, uvedl Film Europe do českých a slovenských kin stovky kvalitních titulů.

Tím však činnost projektu Filmu Europe ani zdaleka nekončí. Mimo jiné pořádá celou řadu tematických akcí a tzv. filmových přehlídek, na kterých můžete shlédnout výběr toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů, aniž byste museli opouštět hranice České republiky či Slovenska. Film Europe také provozuje několik vlastních kin, která se specializují na promítání evropské kinematografie. V těchto kinech můžete zažít nejen běžné filmové projekce, ale také speciální akce, jako jsou premiéry, besedy s tvůrci, tematické večery a filmové maratony. Tato kina se stala kulturními centry, kde se setkávají filmoví nadšenci a kde se oslavuje evropský film ve všech jeho podobách.

Sledujte kvalitní filmy online

Že to máte na nejbližší filmovou přehlídku či kina Film Europe daleko, nebo jste jednoduše vyhlédnuté snímky propásli? Není třeba věšet hlavu, i pro tyto případy má Film Europe řešení! Svým divákům totiž nabídne bohatou videotéku Edisonline, na které můžete shlédnout stovky festivalových snímků. Do rozsáhlé sbírky v poslední době přibyly například filmy: 

  • Bastard,
  • Píseň země,
  • Caravaggiův stín,
  • Polibek,
  • Čtyři malí dospělí.

Pokud vám vyhovuje spíše klasický televizní formát, stačí naladit některý ze 2 televizních kanálů, které projekt provozuje – Film Europe a Film Europe+. Oba kanály vysílají ve vysokém rozlišení obrazu HD. Většina vysílaných filmů patří mezi horké novinky z evropských filmových festivalů a Film Europe je vysílá v české a slovenské premiéře. Snímky si můžete užít v původním znění s kvalitními českými titulky, v českém znění na vás čekají pohádky pro děti a původní československá tvorba. Aktuální program Film Europe najdete přímo našem webu.

Vzhledem k tomu, že oba televizní kanály fungují jako klasická internetová televize, vás při sledování filmů nebudou otravovat reklamy. Noční sovy i ranní ptáčata jistě potěší také fakt, že vysílání probíhá 24 hodin denně

Nálož festivalových filmů za skvělou cenu

Přestože oba televizní kanály Film Europe nabízejí nejnovější festivalové snímky, závratných částek za pravidelné předplatné se rozhodně bát nemusíte – za měsíc vysílání zaplatíte celkem 155 Kč, tedy méně než vstupenku do kina. Předplatné přitom zahrnuje nejen 2 vysílací kanály, ale také 50 hodin nahrávání filmů, možnost zpětného přehrávání a rovněž zmiňovanou videotéku se stovkami výběrových festivalových snímků. 

Pokud sledujete filmy spíše příležitostně, ale nechcete si nechat ujít premiéru očekávaného snímku, zaplatit si můžete také jednorázové shlédnutí filmu. Ceny se zpravidla pohybují kolem 140 Kč za film, narazit však můžete i na levnější tituly. Na shlédnutí filmu máte 2 dny od zaplacení, příjemným bonusem je rovněž přístup do celé videotéky na několik dní zcela zdarma. 

Ušetřete s letní slevou

Přestože Film Europe, respektive platforma Edisonline, se může pochlubit poměrně nízkými cenami, dodatečná sleva rozhodně potěší. Plánujete-li roční předplatné, právě teď je ideální doba – do konce prázdnin získáte roční předplatné s obrovskou 40% slevou. Namísto běžných 1 860 Kč za roční předplatné zaplatíte pouze 1 150 Kč. 

Jak naladit Film Europe

S projektem Film Europe si můžete užít Full HD obraz na různých zařízeních, ať už je to váš počítač, telefon nebo tablet. Stačí použít webový prohlížeč nebo využít aplikace pro Apple, Android a Samsung Smart TV. Oba kanály Film Europe můžete získat také kontaktováním TV operátora. Díky široké kompatibilitě a vysokému rozlišení si můžete vychutnat vysokou kvalitu obrazu i zvuku, ať už jste doma, na cestách, nebo kdekoli jinde. 

Film Europe zkrátka přináší to nejlepší z evropské kinematografie přímo do vašeho domova, ať už jste nadšený filmový fanda, nebo si jen občas rádi dopřejete kvalitní snímek. Pro více informací navštivte oficiální webové stránky projektu a ponořte se do světa evropských filmů!

AlžbětaAlžběta

Alžběta

Aktualizováno: 7. 9. 2024

Jmenuji se Alžběta Komrksová a jsem copywriterka s dlouholetou praxí. Kromě toho jsem také autorkou tří vlastních knih, psaní mě zkrátka provází celý život. Pro Tvtelo píšu opravdu ráda, protože jsem velký filmový nadšenec – miluji filmy, seriály a vše, co se k nim váže. Snažím se v textech spojit jak svůj zájem o kinematografii, tak i zkušenosti, které jsem v psaní nasbírala, a přinést tak čtenářům nejen zajímavé, ale i přístupné a zábavné čtení.

Podobné články

Zobrazit další články
Kdy a kde dávají zrádce

Kdy a kde dávají zrádce

Máte rádi reality show, ale hledáte něco, co vám nabídne zcela nový zážitek plný napětí, strategie a nečekaných zvratů? Pak si rozhodně nenechte ujít novinku televize Prima, která nám představí oblíbenou hru Městečko Palermo usíná v novém světle. ObsahKde sledovat Zrádce onlineZrádci TV programZrádci obsazeníO čem je pořad ZrádciUživatelské ohlasy na pořad Kde sledovat Zrádce…

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to…

Filmy o mafii, které musíte vidět

Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli. ObsahNejlepší filmy o mafiiKmotr (1972)Irčan (2019)Tenkrát v Americe (1984)Gentlemani (2019)Mafiáni (1990)Pulp Fiction: Historky…

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…