Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme pro vás tipy na ty nejvýznamnější filmy o druhé světové válce, které byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Schindlerův seznam (1993)

Na prvním místě nesmí chybět dnes již filmová klasika v podobě snímku Schindlerův seznam z roku 1993. I více než třicet let po uvedení do kin stále rezonuje diváky a připomíná hrůzy války i sílu lidského milosrdenství. Strhující životopisné drama, jehož režie se neujal nikdo jiný než Steven Spielberg, vypráví skutečný příběh Oskara Schindlera, německého průmyslníka, který zachránil přes tisíc polských Židů před holocaustem tím, že je zaměstnal ve svých továrnách. Snímek byl nominován na dvanáct Oscarů a hned sedm nominací proměnil ve zlatou sošku, včetně ceny za nejlepší film. V hlavních rolích se objevily například herecké hvězdy Liam Neeson, Ben Kingsley a Ralph Fiennes. 

Film Schindlerův seznam si můžete pustit na streamovací platformě Apple TV.

Zachraňte vojína Ryana (1998)

O pět let později přišel Steven Spielberg s dalším válečným filmem, a to válečným dramatem Zachraňte vojína Ryana. Zatímco Schindlerův seznam nás zavedl na samotný začátek války, v tomto snímku se druhá světová válka pomalu blíží ke konci. Film začíná dramatickým vyloděním v Normandii, které je ztvárněno s mimořádnou syrovostí a realismem a okamžitě vás vtáhne do chaosu a hrůzy válečné fronty. Příběh sleduje kapitána Johna Millera a jeho jednotku, která dostala za úkol najít a bezpečně přivést domů vojína Jamese Ryana, jehož tři bratři padli v boji. Díky skvělé režii i hvězdnému obsazení, které zahrnuje například Toma Hankse a Matta Damona, získal snímek pět Oscarů, dva Zlaté glóby a celou řadu dalších prestižních ocenění. 

Film Zachraňte vojína Ryana si můžete pustit na streamovací platformě Apple TV.

Dunkerk (2017)

Od Spielberga si na chvíli odpočineme a podíváme se na velkofilm dalšího talentovaného režiséra. Christopher Nolan nás ve svém snímku Dunkerk z roku 2017 zavede doprostřed evakuace spojeneckých vojáků z pláží Dunkerku během druhé světové války. Nolan mistrovsky kombinuje tři různé časové linie – jednu na zemi, druhou na moři a třetí ve vzduchu – a výsledkem je napínavý snímek, který vám přiblíží intenzivní atmosféru kritických dní války. V hlavních rolích se objevuje například Fionn Whitehead, Tom Hardy či Cillian Murphy. Film byl nominován na celkem osm Oscarů a ve třech kategoriích nominaci proměnil ve vítězství. 

Film Dunkerk si můžete pustit na streamovací platformě Apple TV.

Pianista (2002)

Pokud nemáte chuť na film z bojišť, ale spíše snímek, který zachycuje hrůzostrašnou realitu každodenní reality druhé světové války, jasnou volbou je válečné drama Pianista z roku 2002. Snímek vypráví skutečný příběh polského židovského pianisty Władysława Szpilmana a sleduje jeho boj o přežití během německé okupace Varšavy. Režie se ujal Roman Polanski, který sám přežil holokaust, a v ústřední roli se objevil Adrien Brody. Oba za snímek získali Oscara, třetí soška mu byla udělena v kategorii nejlepší adaptovaný scénář. 

Film Pianista si můžete pustit na streamovací platformě Apple TV.

Most přes řeku Kwai (1957)

Chybět samozřejmě nesmí ani snímek prověřený časem – válečné drama Most přes řeku Kwai bylo natočeno před téměř sedmdesáti lety. Tentokrát se podíváme do japonského zajateckého tábora v Thajsku. Snímek režírovaný Davidem Leanem vypráví o britských válečných zajatcích, kteří jsou nuceni postavit železniční most přes řeku Kwai jako součást japonského vojenského plánu. Film vznikl podle knižní předlohy Pierra Boulle a v hlavní roli se objevil William Holden. Úspěch slavil jak mezi diváky, tak filmovými kritiky – v roce 1957 proměnil sedm z osmi nominací na Oscara. 

Film Most přes řeku Kwai si můžete pustit na streamovací platformě Apple TV.

Pearl Harbor (2001) 

Oceníte-li nejen pohled na zlomový okamžik druhé světové války, ale také romantickou linku, jasnou volbou bude snímek Pearl Harbor. Jak název napovídá, film Michaela Baye sleduje události kolem japonského útoku na americkou námořní základnu v Pearl Harboru 7. prosince 1941. Snímek se zaměřuje na příběh dvou nejlepších přátel, pilotů Rafe McCawleye a Dannyho Walkera v podání Bena Afflecka a Joshe Hartnetta, kteří se oba zamilují do stejné ženy… Snímek získal Oscara a řadu nominací na další prestižní ocenění. 

Film Pearl Harbor si můžete pustit na streamovací platformě Apple TV.

Železná srdce (2014)

Jste fanoušky oblíbeného herce Brada Pitta? V tom případě si nenechte ujít snímek Železná srdce z roku 2014, ve kterém ztvárnil jednu z hlavních rolí. Film se odehrává během posledních dnů druhé světové války a sleduje posádku amerického tanku Sherman. Brad Pitt hraje seržanta Dona Colliera, zkušeného a tvrdého velitele tanku, který spolu se svou posádkou čelí nebezpečným misím na území nepřítele. Ve vedlejších rolích se objevuje například Shia LaBeouf, Jon Bernthal, Michael Peña a Logan Lerman. Režie se ujal David Ayer, kterého můžete znát jako režiséra filmových trháků Rychle a zběsile a Sebevražedný oddíl.

Film Železná srdce si můžete pustit na streamovací platformě Amazon Prime.

Tmavomodrý svět (2001)

A na závěr pro vás máme tip na český snímek Tmavomodrý svět z roku 2001, jehož režie se zhostil Zdeněk Svěrák. Přestože na rozdíl od Svěrákova Kolji se film do užšího výběru nominací na Oscara nedostal, oslavil úspěch například na Českých lvech. Snímek se v mnohém podobá zmiňovanému filmu Pearl Harbor – přestože vypráví příběh českých pilotů, kteří během druhé světové války bojovali v řadách britského královského letectva, hlavními postavami jsou dva přátelé – piloti – kteří se zamilují do stejné ženy. V rolích ústřední dvojice se objevili Ondřej Vetchý a Kryštof Hádek. 

Film Tmavo modrý svět si můžete pustit na streamovací platformě Netflix, Max, Voyo.

Prohlédněte si další z řady válečných filmů, které stojí za zhlédnutí. Tyto filmy nabízejí nejen dramatické příběhy, ale také hluboký pohled na historické události

Blanka RůžičkováBlanka Růžičková

Blanka Růžičková

Aktualizováno: 7. 9. 2024

Jmenuji se Blanka Růžičková a kromě toho, že jsem milovnicí cestování a přírody, tak si také ráda odpočinu u fajn komedie. Rozhodla jsem se proto spojit svou práci copywritera s relaxem. A důvod? Razím heslo, že mě práce musí bavit. Protože to je podle mě jediná cesta, jak ji lze odvádět dobře. Proto jsem se stala součástí týmu tvtelo.cz, kde si můžete přečíst můj názor na mnoho filmových snímků.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o žralocích, které musíte vidět

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to…

Filmy o mafii, které musíte vidět

Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli. Kmotr (1972) Když se řekne film o mafii, většina z nás si pravděpodobně…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…