Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli.

Kmotr (1972)

Když se řekne film o mafii, většina z nás si pravděpodobně vybaví dnes již kultovní snímek ze sedmdesátých let. Kmotr je klasický mafiánský film, který režíroval Francis Ford Coppola a který vychází ze stejnojmenném románu Maria Puza. Vskutku epický příběh sleduje rodinu Corleonů, jednu z nejmocnějších mafiánských rodin v New Yorku, a jejího šéfa dona Vita, jehož ztvárnění se neujal nikdo jiný než Marlon Brando. Film se zaměřuje na složité vztahy a konflikty uvnitř rodiny i mezi konkurenčními mafiánskými skupinami.

Těšit se můžeme jak na špičkovou režii, tak skvělé herecké výkony. Jejich zárukou je jak Marlon Brando v ústřední roli, tak Robert Duvall či mladý Al Pacino. Z deseti zasloužených nominací na Oscara film proměnil hned tři, a to za nejlepší film roku, nejlepší výkon herce v hlavní roli (Brando) a nejlepší adaptovaný scénář.

Irčan (2019)

Máte-li chuť na něco z posledních let, ale nepohrdnete kvalitní gangsterkou, jasnou volbou bude Irčan z roku 2019, režisérský klenot Martina Scorsese. Už teď ji můžeme bez obav zařadit mezi klasiky svého žánru, jako je třeba právě Kmotr.

Irčan je epický kriminální film, který sleduje život Franka Sheerana, válečného veterána z druhé světové války, který se stane nájemným vrahem pracujícím pro mafiánského bosse Russella Bufalina. Příběh je vyprávěn retrospektivně a odkrývá detaily o Sheeranově zapojení do zločineckého světa, jeho vzestupu k moci a jeho blízkém vztahu s vlivným odborovým předákem Jimmym. Film pokrývá několik desetiletí a zobrazuje změny mafiánského světa a jejich dopad na Sheeranův osobní život. 

Vzhledem k hvězdnému obsazení, ve kterém nechybí Robert De Niro, Al Pacino či Joe Pesci, asi nebude žádným překvapením, že film oslavil masivní úspěch mezi diváky i kritiky. Nominován byl v několika kategoriích Cen akademie, Zlatých glóbech či cenách BAFTA, žádnou z cen si bohužel domů neodnesl. Za shlédnutí však rozhodně stojí!

Tenkrát v Americe (1984)

Když už jsme u legendárního herce Roberta de Nira, který má gangsterek na kontě hned několik, zapomenout nesmíme na snímek Tenkrát v Americe z roku 1984. Přestože byl film uveden do kin před úctyhodnými čtyřiceti lety, stále se jedná o výbornou podívanou. Epické kriminální drama režiséra Sergia Leoneho sleduje životní příběh Davida Aaronsona a jeho přátel z židovského ghetta v New Yorku. Podobně jako Irčan snímek pokrývá několik desetiletí. Těšit se můžete na hluboký a emotivní pohled na přátelství, zradu a vinu. 

Přestože je dnes snímek považován za klasiku a získal několik prestižních ocenění, včetně dvou cen BAFTA, překvapivě nebyl nominován na jediného Oscara. Na vině je především fakt, že původně téměř čtyřhodinový film byl pro americké publikum zkrácen, což mu značně uškodilo. Pokud tedy máte dostatek času, rozhodně sáhněte po delší verzi!

Gentlemani (2019)

Abychom se jenom neohlíželi do minulosti, přidáme do našeho žebříčku něco trochu současnějšího. Gentlemani z řady filmů v našem seznamu vystupují nejen rokem vydání, ale také také žánrem a lokalitou – ze Spojených států se přesuneme do Anglie. Tato kriminální komedie režiséra Guye Ritchieho sleduje příběh Mickeyho Pearsona, amerického emigranta, který v Londýně vybudoval obrovské marihuanové impérium. Když se rozhodne svůj podnik prodat a odejít do důchodu, spustí tím řetězec událostí, který zahrnuje vydírání, intriky a boje o moc.

Opět nechybí hvězdné obsazení. Kromě Matthewa McConaugheyho ve filmu září také Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Colin Farrell a Hugh Grant, kteří všichni podávají vynikající výkony.

Mafiáni (1990)

Teď už však zpátky ke klasice. Snímek Mafiáni je jedním z nejikoničtějších mafiánských filmů všech dob, a nebude tak žádným překvapením, že jeho režie se ujal Martin Scorsese, který natočil například zmiňovaného Irčana. Film je založený na skutečných událostech a vychází z knihy Nicholase Pileggiho.  

Mafiáni sledují vzestup a pád Henryho Hilla ve světě organizovaného zločinu. Příběh opět pokrývá dlouhých třicet let, a diváci se tak stávají svědky proměny hlavního hrdiny z mladého chlapce fascinovaného životem gangstera v jednoho z významných členů mafie. Zatímco role Hilla se ujal Ray Liotta, ve vedlejších rolích se objevují Joe Pesci a Robert de Niro. Joe Pesci za svou roli Tommyho získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a film oslavil drtivé vítězství také na cenách BAFTA, kde proměnil celkem pět nominací. 

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Fanoušci filmů z podsvětí a práce Quentina Tarantina by si rozhodně neměli nechat ujít kultovní klasiku v podobě snímku Pulp Fiction: Historky z podsvětí z roku 1994. Toto vskutku nekonvenční kriminální drama zaujme především nelineárním vyprávěním, vtipnými dialogy a postavami, na které jen tak nezapomenete. Jak napovídá název, film sleduje několik propletených příběhů zločineckého podhoubí Los Angeles.

Zárukou kvality je nejen režie, ale také herecké výkony. Hlavní role ztvárnili John Travolta a Samuel L. Jackson, Bruce Willis, Uma Thurman či Harvey Keitel. Těšit se můžete na černý humor, četné popkulturní odkazy a nečekané zvraty. Film získal řadu ocenění, včetně Oscara za nejlepší původní scénář, a stal se jedním z nejvlivnějších filmů své doby.

Zjizvená tvář (1983)

Žádné strachy, gangsterkám z osmdesátých let jsme ještě sbohem nedali. Zjizvená tvář je adaptací života skutečného gangstera Al Caponea, tvůrci však děj přesunuli na Floridu a z italského zločince nahradili kubánským emigrantem Tonym Montanou, který se postupně vypracuje na drogového lorda. Film sleduje jeho cestu plnou násilí, zrady a chamtivosti, která nakonec vede k jeho nevyhnutelnému pádu.

Snímek režírovaný Brianem de Palmou se opět může pochlubit hvězdným obsazením. Zatímco hlavní role se ujal Al Pacino, ve vedlejších rolích uvidíme Stevena Bauera, Michelle Pfeiffer či Mary Elizabeth Mastrantonio. 

Podraz (1973)

A na závěr nesmí chybět naprostá klasika. Film Podraz z roku 1973 je považován za jeden z nejlepších a kriminálních filmů všech dob. Režie se ujal George Roy Hill a v hlavních rolích září Paul Newman a Robert Redford. Podraz se odehrává ve 30. letech minulého století a sleduje příběh dvou podvodníků, Johnnyho Hookera a Henryho Gondorffa, kteří se rozhodnou pomstít smrt svého přítele. Společně naplánují složitý podvod na mocného gangstera Doylea Lonnegana. 

Film byl nominován na deset Oscarů, z nichž proměnil neuvěřitelných sedm, včetně ocenění za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší původní scénář. Zlatou sošku si odnesl také za kostýmy, střih, výpravu a hudbu. 

Michaela ZlámalováMichaela Zlámalová

Michaela Zlámalová

Aktualizováno: 7. 9. 2024

Jmenuji se Michaela Zlámalová a jsem studentka medicíny. Ve svém volném čase ráda sportuji a relaxuji u různých filmů či seriálů. Podílím se na vývoji webu tvtelo.cz, protože mě filmografie baví a svou radost tak můžu předávat dalším filmovým fanouškům.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o žralocích, které musíte vidět

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to…

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…