Filmy podle skutečné události

Přemýšlíte, jaký film si pustit, ale na sci-fi či ztřeštěnou komedii nemáte náladu? Jasnou volbou budou filmy podle skutečné události, mezi kterými si vyberete bez ohledu na žánr, který preferujete. Od dramatických biografií po napínavé kriminální příběhy, filmy založené na reálných událostech vás zaručeně vtáhnou do děje. Objevte s námi ty nejlepší příběhy, které psal sám život!

Oppenheimer (2023)

Začneme horkou novinkou loňského roku, jejíž režie se neujal nikdo jiný než legendární Christopher Nolan. Životopisný snímek Oppenheimer z roku 2023 vypráví příběh fyzicka Roberta Oppenheimera, klíčové postavy v projektu Manhattan, který vedl k vytvoření první atomové bomby. Film divákům představí nejen vědecká a morální dilemata, kterým Oppenheimer čelil, ale také jeho boj o přežití ve světě politiky a špionáže během studené války. 

Přestože je stopáž filmu impozantních 180 minut, nudit se rozhodně nebudete. V hlavní roli exceluje Cillian Murphy a ve vedlejších rolích se objevují další hvězdy jako Emily Blunt, Matt Damon a Robert Downey Jr. Film byl nominován na Oscara, a to v hned několika kategoriích. Zlatých sošek si nakonec odnesl celkem sedm. 

Film Oppenheimer můžete sledovat na platformě SkyShotTime, Apple TV.

Titanic (1997)

U legendárních režisérů ještě chvíli zůstaneme. James Cameron se podobně jako Nolan zaměřil na významnou události moderní historie, a to srážku legendárního zaoceánského parníku s ledovcem. Snímek Titanic z roku 1997 sleduje osudy několika pasažérů, mezi kterými jsou i Jack (Leonardo DiCaprio) a Rose (Kate Winslet), které čeká boj přežití v mrazivých vodách Atlantiku. Přestože samotná romance je smyšlená, film věrně zobrazuje tehdejší společenské rozdíly a dramatické momenty z potápějícího se Titanicu. Titanic byl nejen komerčním trhákem, ale i kriticky oceňovaným dílem, které získalo 11 Oscarů včetně ocenění za nejlepší film, nejlepší režii a nejlepší výpravu.

Film Titanic můžete sledovat na Disney Plus, Apple TV, O2 TV, Google Play Movie.

Útěk do divočiny (2007)

Epické filmy o významných historických okamžicích nejsou nic pro vás? Pak zkoukněte film režiséra Seana Penna, Útěk do divočiny, který vypráví skutečný příběh Christophera McCandlesse. Ten se rozhodl opustit svůj pohodlný život a vydal se na cestu do aljašské divočiny. Přesvědčený, že najde smysl života v přírodě, McCandless čelí extrémním podmínkám a nakonec bojuje o přežití. Film je adaptací stejnojmenné knihy Jona Krakauera a získal několik nominací na Oscara či Zlatý glóbus.

Film Útěk do divočiny můžete sledovat na SkyShowtime, Apple TV, Google Play, Rakuten TV

Zodiac (2007)

Pokud máte chuť na trochu temnější příběh z kriminálního prostředí, jasnou volbou bude film Zodiac z roku 2007. Snímek režiséra Davida Finchera je založený na skutečných událostech a sleduje děsivý případ sériového vraha známého jako Zodiac, který terorizoval San Francisco v 60. a 70. letech. Film vychází z knihy Roberta Graysmithe, který se v příběhu objevuje jako jeden z hlavních protagonistů. Jeho ztvárnění se ujal Jake Gyllenhaal, po jehož boku zazářili Robert Downey Jr. a Mark Ruffalo. A přestože vrah nikdy nebyl dopaden, film nabízí fascinující pohled na jeden z nejznámějších a nejzáhadnějších kriminálních případů v americké historii.

Film Zodiac můžete sledovat na Apple TV, Google Play, Rakuten TV.

Rivalové (2013)

Patříte mezi milovníky rychlých aut? Pak je pro vás jako stvořené sportovní drama Rivalové z roku 2013, které režíroval Ron Howard. Film podle skutečných událostí vypráví příběh rivality mezi dvěma ikonickými jezdci formule 1, Jamesem Huntem a Nickim Laudou. 

Snímek vás zavede do napínavého světa motoristických závodů 70. let. Zatímco Hunta, charismatického playboye, ztvárnil Chris Hemsworth, role precizního závodníka Laudy se ujal Daniel Brühl. Ten byl za svůj výkon nominován na Zlatý glóbus a film získal několik dalších nominací.

Film Rivalové můžete sledovat na Voyo, Canal+, Prima Plus, Max

Apollo 13 (1995)

Na sci-fi náladu nemáte, ale skutečným příběhem z vesmíru nepohrdnete? Pak vám můžeme doporučit snímek Apollo 13 z roku 1995, který vypráví skutečný příběh neúspěšné vesmírné mise Apollo 13. Ta se změnila v dramatický boj o přežití, když výbuch kyslíkové nádrže ohrozil životy tří astronautů. Jim Lovell, kterého ztvárnil oblíbený herec Tom Hanks, musí spolu se svým týmem využít veškeré své dovednosti a zdroje, aby se bezpečně vrátili na Zemi.

Film Apollo 13 můžete sledovat na Amazon Prime Video, SkyShowtime.

Jeden život (2023)

K životopisným snímkům se ještě na okamžik vrátíme, a to filmem Jeden život z roku 2023. Inspirativní film zachycuje skutečný příběh sira Nicholase Wintona, který zachránil stovky židovských dětí před nacistickou okupací Československa. Film sleduje jeho neúnavné úsilí o organizaci transportů a boj s byrokracií, aby děti dostal do bezpečí. Wintona ve filmu ztvárnil Anthony Hopkins a těšit se můžeme na záběry z Prahy, která byla jednou z natáčecích lokací. 

Film jeden život můžete sledovat na Disney Plus, Amazon Prime Video, O2 TV.

Přežít (1993)

A na závěr nesmíme opomenout snímek Přežít z roku 1993. Film vypráví skutečný příběh přeživších známé letecké nehody v Andách v roce 1972, kdy musela skupina uruguayských ragbistů čelit extrémním podmínkám a učinit těžká rozhodnutí, aby přežila. Hlavní roli si zahrál Ethan Hawke a režie snímku se ujal Frank Marshall.

Film přežít můžete sledovat na SkyShowtime.

Lucie ŠvarcováLucie Švarcová

Lucie Švarcová

Aktualizováno: 7. 9. 2024

Jmenuji se Lucie Švarcová a jsem studentkou lékařské fakulty, která čas od času odloží knížky a zpestří si večer sledováním filmů nebo seriálů různých žánrů.Filmy pro mě představují nejen zábavu a relax, ale také inspiraci a především možnost je sledovat s rodinou a přáteli, se kterými svůj volný čas trávím nejraději. Ráda se rovněž věnuji sportovním aktivitám, cestování, pobytu v přírodě a vzdělávání v oboru lékařství. Sledování filmů a široké spektrum jejich žánrů pro mě znamená možnost získat odlišný pohled na nejrůznější témata a také příležitost poznat novou oblast a rozšířit si obzory.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o žralocích, které musíte vidět

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to…

Filmy o mafii, které musíte vidět

Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli. Kmotr (1972) Když se řekne film o mafii, většina z nás si pravděpodobně…

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…