Netflix v ČR zdražil, co to znamená pro uživatele?

Služba Netflix, největší streamovací služba na světe, oznámila velké změny ve své cenové politice. Ty se dotknuly všech uživatelů v Česku a to už od 9. října 2024. Tento krok přichází chvíli poté, co služba zdražila pro nové uživatele (v září 2024). Teď si připlatí i stávající dlouhodobí diváci.

Zdražení se týká všech tří balíčků. Základní tarif „Basic„, který umožňuje sledování v HD kvalitě pouze na jednom zařízení zdražil z původních 199 Kč na 239 Kč. Tarif „Standard„, umožňující sledování ve FullHD kvalitě a až na dvou zařízeních současně, vzrostl z 259 Kč na 309 Kč. Nejvýraznější nárůst zaznamenal nejvyšší tarif „Prémium„, který nabízí sledování až na čtyřech zařízeních najednou a to až v kvalitě 4K. Za tento tarif si uživatelé nyní připlatí 379 Kč z původních 319 Kč.

Proč ke zdražení dochází právě teď?

Hlavními důvody k aktuálnímu zdražení jsou podle mého názoru především zvyšující se náklady na výrobu vlastního obsahu. Když si navíc uvědomíme, že konkurence v oblasti VOD a streamingu neustále narůstá (např. Max, Apple TV či Disney+, který je poslední dobou opravdu na vzestupu), bylo jasné, že nějaké zdražení přijde. I přes narůstající se konkurenci si však Netflix drží slušný náskok a nevypadá to, že by to v nejbližší době mělo být jinak.

Pro české diváky, kteří jsou zvyklí sdílet své účty s rodinou či přáteli je navýšení cen za další uživatele citelnou změnou. Nejde však o nic překvapivého – Netflix se do boje proti sdílení účtů mezi osobami mimo společnou domácnost vydal už minulý rok. Touto snahou se snaží zredukovat své ztráty, které společnosti plynou právě z nepovoleného sdílení účtů mezi lidmi, kteří nežijí ve společné domácnosti.

Co bude dál?

Myslím si, že i navzdory zdražení si Netflix udrží svoji pozici „jedničky na trhu“. Dělá pro to maximum – kromě své vlastní tvorby, která ve filmovém i seriálovém světě patří mezi špičku, se Netflix snaží pravidelně obnovovat svoji nabídku. Otázkou však zůstává, jak na tuto nepříjemnou změnu zareagují zákazníci. Nejen ve svém nejbližším okolí začínám vnímat rostoucí nelibost nad výší předplatného. Nelze vyloučit, že někteří fanoušci začnou zvažovat přechod na levnější alternativy. Konkurence (jako HBO nebo Disney+) už má se zvyšováním cen za předplatné také svoje zkušenosti, takže se dá očekávat, že cenový boj o diváka bude pokračovat i nadále.

A co si o těchto změnách myslíte vy? Zůstanete věrní Netflixu nebo vás zdražení přiměje přemýšlet o alternativní platformě?

Michael KufnerMichael Kufner

Michael Kufner

Aktualizováno: 21. 10. 2024

Jsem vývojář, kterého baví svět vývojových technologií. První řádek kódu jsem napsal ve 13 letech a od té doby se IT stalo mojí životní vášní. Dokáži projekt obstarat od hostingu, přes naprográmování a následně dlouhodobě udržovat. Za svou kariéru jsem prošel freelance vývojem, agenturami i vývojem pro velké projekty (např. Bonami, ShipMonk). Když přišla možnost vyvíjet vlastní projekt, který bude pomáhat lidem zorientovat se ve filmovém a seriálovém světě, neváhal jsem ani vteřinu. Věřím, že TVtelo.cz dokáže lidem ušetřit čas, inspirovat a pomůže objevovat nové pořady, které lidi obohatí.

Podobné články

Zobrazit další články
Kdy a kde dávají zrádce

Kdy a kde dávají zrádce

Máte rádi reality show, ale hledáte něco, co vám nabídne zcela nový zážitek plný napětí, strategie a nečekaných zvratů? Pak si rozhodně nenechte ujít novinku televize Prima, která nám představí oblíbenou hru Městečko Palermo usíná v novém světle. ObsahKde sledovat Zrádce onlineZrádci TV programZrádci obsazeníO čem je pořad ZrádciUživatelské ohlasy na pořad Kde sledovat Zrádce…

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to…

Filmy o mafii, které musíte vidět

Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli. ObsahNejlepší filmy o mafiiKmotr (1972)Irčan (2019)Tenkrát v Americe (1984)Gentlemani (2019)Mafiáni (1990)Pulp Fiction: Historky…

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…