StarDance 2024: soutěžící, porotci, kde sehnat lístky

Patříte mezi fanoušky StarDance a chcete vědět, kdo bude v další sérii? Nebo zatím StarDance nesledujete, ale rádi byste se o ní něco dozvěděli? Jste na správném místě!

O čem je StarDance, historie v České republice

StarDance, celým názvem „StarDance … když hvězdy tančí“ je česká verze britské populární soutěže „Strictly Come Dancing“, která pochází z Velké Británie. Licenci na tento pořad vlastní britská televize BBC. V České republice se tento pořad vysílá každoročně již od roku 2006 a velice rychle si získal přiznivce napříč všemi skupinami diváků.

Show propojuje známé osobnosti veřejného života (herce, sportovce a v poslední době také influencery) s profesionálními tančníky. Každý týden si osobnosti společně s tanečníky připravují 1 – 3 tance v různých stylech, kterými se snaží porotě dokázat, že právě oni jsou ti nejlepší. Kromě poroty mají v české verzi svůj význam i diváci u televizních obrazovek, kteří mohou své favority podporovat zasíláním hlasovacích SMS.

V České republice bývá zvykem, že 1 taneční večer je věnován na dobročinné účely. Páry tento díl netancují pro to aby postoupili, ale aby vybrali peníze na charitativní účely.

Co nás čeká v roce 2024

Na jaře roku 2024 Česká televize oznámila, že na podzim se uskuteční další, již třináctá, řada StarDance. A bude se na co těšit – o titul Král nebo Královna parketu v této řadě zabojují herci, herčky, influencerka, spisovatel, paralympionik nebo hudebník.

Oproti minulým řadám bude v té letošní řada změn. Marek Zelinka, hlavní choreograf StarDance, se rozhodl v projektu již nepokračovat. Nahradí ho tanečnice Ivana Hannichová. Ta bude mít na starost přípravu speciálních tančních choreografií, které mohou diváci sledovat na začátku každého přenosu a při zvláštních příležitostech. Druhým náhradníkem je tanečník Martin Kolda. Ten bude během celé soutěže pomáhat párům s jejich soutěžními vystoupeními.

Změny čekají i složení poroty. Diváci se budou muset smířit s tím, že místo Zdeňka Chlopčíka, StarDancového matadora, uvidí Jana Tománka, který po loňském soutěžení s Ivanou Chýlkovou opět zasedne do křesel porotců.

Jistá naopak je moderátorská dvojce. Je jasné, že tanečními večery budou provázet StarDancové stálice – Tereza Kostková a Marek Eben.

Pravidla, jak soutěž probíhá

Pravidla StarDance jsou velice jednoduchá. Soutěží vždy pár, který je tvořen známou osobností a profesionálním tanečníkem. Každý týden si páry společně nacvičí jedno nebo i více vystoupení v různorodých tančních stylech. Ty mohou být buď klasické (walz, tango, valčík, slowfox, quickstep) nebo latinsko-americké (samba, cha-cha, jive rumba, paso doble).

Po každém tanci porota ohodnotí daný pár v rozmezí 1 – 10. Tyto body se udělují na základě technické preciznosti, výrazu, rytmu a celkového dojmu.

Kromě poroty hodnotí vystoupení i diváci pomocí svých hlasovacích SMS.

Jak ovlivňuje divácké hlasování a hodnocení poroty celkový výsledek?

Po sečtení všech bodů od poroty mají soutěžní páry jasně daná pořadí. Poté se zohledňuje ještě počet zaslaných SMS a to takto:

  • Pár, který dostane nejvíce hlasů dostane navíc 1 bod za každý pár, který daný večer soutěžil (např. pokud je v soutěži 6 párů, dostane 6 bodů)
  • Pár, který dostal 2. nejvíce hlasů dostane o 1 bod méně (např. pokud je v soutěži 6 párů, dostane 5 bodů)
  • Stejnou logikou obdrží body navíc každý další pár (např. poslední pár dle SMS od diváků dostane pouze 1 bod navíc)

Vítězové z předchozích let

Vzhledem k tomu, že v České republice mělo StarDance již 12 řad, máme také 12 lidí, kteří se mohou pyšnit titulem Král / Královna tanečního parketu.

RokZnámá osobnostProfesionální tanečník
2006Roman Vojtek (herec)Kristýna Coufalová
2007Aleš Valenta (lyžař)Iva Langerová
2008Dana Batulková (herečka)Jan Onder
2010Pavel Kříž (herec)Alice Stodůlková
2012Kateřina Baďurová (atletka)Jan Onder
2013Anna Polívková (herečka)Michal Kurtiš
2015Marie Doležalová (herečka)Marek Zelinka
2016Zdeněk Piškula (herec)Veronika Lálová
2018Jiří Dvořák (herec)Lenka Nora Nádvorková
2019Veronika Khek Kubařová (herečka)Dominik Vodička
2021Jan Cina (herec)Adriana Mašková
2023Darija Pavlovičová (herečka)Dominik Vodička
Výherci všech řad StarDance

Moderátoři

Už od 1. série, která byla v ČR vysílaná obsadili moderátorskou dvojici Tereza Kostková a Marek Eben. Toto duo vydrželo již 12 řad a Česká Televize potvrdila, že i ve 13. řadě se na tuto matadorskou moderátorskou dvojici můžeme těšit.

Oba moderátoři jsou známí svým přátelským přístupem, díky kterému dokážou vytvořit nezapomenutelnou a příjemnou atmosféru jak u diváků v sále, tak u diváků u televizních obrazovek.

COVID

Během pandemie COVID-19, konkrétně 25. října 2021, vyšlo najevo, že moderátorka Tereza Kostková onemocněla COVIDem. V 3. epizodě 11. série tak musel za Terezu Kostkovou zaskočit moderátor Aleš Háma.

Taneční páry 2024

V dubnu 2024 oznámila Česká Televize první účastníky 13. řady StarDance. Zbylá jména byla zvěřejněna 23. května 2024.

1. pár (SD1)

Slavná osobnost: Filip Blažek (herec)

Profesionální tančník: Adriana Mašková

2. pár (SD2)

Slavná osobnost: Marta Dancingerová (herečka, spisovatelka)

Profesionální tančník: Martin Prágr

3. pár (SD3)

Slavná osobnost: Patrik Hartl (spisovatel, režisér)

Profesionální tančník: Tereza Prucková

4. pár (SD4)

Slavná osobnost: Otakar Hes (herec)

Profesionální tančník: Kateřina Bartuněk Hrstková

5. pár (SD5)

Slavná osobnost: Jiří Ježek (paralympik, cyklista)

Profesionální tančník: Lenka Nora Návorková

6. pár (SD6)

Slavná osobnost: Jana Paulová (herečka)

Profesionální tančník: Robin Ondráček

7. pár (SD7)

Slavná osobnost: Martina Ptáčková (kickboxerka)

Profesionální tančník: Dominik Vodička

8. pár (SD8)

Slavná osobnost: Ondřej Ruml (herec, zpěvák)

Profesionální tančník: Andrea Třeštiková

9. pár (SD9)

Slavná osobnost: Ta Thuy Dung (vietnamsko-česká kuchařka, food blogerka, influencerka)

Profesionální tančník: Jakub Mazůch

10. pár (SD10)

Slavná osobnost: Lucie Vondráčková (zpěvačka)

Profesionální tančník: Lukáš Bartuněk

Porotci 2024

1. porotce – Tatiana Drexler

Několikanásobná mistryně Slovenska a semifinalistka mistrovství světa profesionálů. Několikrát byla i ve finále mistrovství Německa. Žije trvale v Německu. V porotském křesle StarDance sedí již od roku 2007.

2. porotce – Jan Tománek

Vícemistr ČR v roce 1998. V roce 2000 vícemistr Evropy v latinských formacích. Ve StarDance ho můžeme vídat již od roku 2006 kde vystřídal jak křeslo moderátora, tak i roli profesionálního tančníka k celebritám.

3. porotce – Richard Genzer

Má přezdívku „Geňa“. Herec, komik, moderátor, tančník, bavič. V roce 2018 byl účastníkem StarDance a hned o rok později usedl do moderátorského křesla. Je známý svými vtipnými poznámkami, přirovnáními a glosami.

Jak sehnat lístky na přímý přenos StarDance?

Vstupenky na StarDance bohužel není možné zakoupit (i vzhledem k faktu, že ČR je veřejnoprávní televize). Kapacita sálu je velice omezená a svoje místo mají rezervovány pro známé účinkujících, tančníků, porotců nebo moderátorů.

Přesto je občas možné lístky vyhrát. Je proto vhodné v době, kdy je soutěž pořádána sledovat sociální sítě StarDance a České televize.

Michael KufnerMichael Kufner

Michael Kufner

Aktualizováno: 2. 7. 2024

Jsem vývojář, kterého baví svět vývojových technologií. První řádek kódu jsem napsal ve 13 letech a od té doby se IT stalo mojí životní vášní. Dokáži projekt obstarat od hostingu, přes naprográmování a následně dlouhodobě udržovat. Za svou kariéru jsem prošel freelance vývojem, agenturami i vývojem pro velké projekty (např. Bonami, ShipMonk). Když přišla možnost vyvíjet vlastní projekt, který bude pomáhat lidem zorientovat se ve filmovém a seriálovém světě, neváhal jsem ani vteřinu. Věřím, že TVtelo.cz dokáže lidem ušetřit čas, inspirovat a pomůže objevovat nové pořady, které lidi obohatí.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o žralocích, které musíte vidět

Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to…

Filmy o mafii, které musíte vidět

Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli. Kmotr (1972) Když se řekne film o mafii, většina z nás si pravděpodobně…

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…