Filmy o žralocích, které musíte vidět

Rádi u filmu tajíte dech napětím a fascinují vás mořské hlubiny? Pak je jasnou volbou pro dnešní večer film se žraloky v hlavní roli! Žraloci jsou oblíbeným námětem i pro filmaře, a to nejen díky jejich děsivému vzhledu, ale také nevyzpytatelné povaze a schopnosti vyvolat v divácích opravdovou hrůzu. Přestože na pláž už vás to asi příliš lákat nebude, připravili jsme pro vás seznam nejlepších filmů o žralocích, které si nesmíte nechat ujít.

Čelisti (1975)

Asi nebude žádným překvapením, že se v našem výběru objeví ikonický film Stevena Spielberga Čelisti. Tento dnes již kultovní snímek vypráví příběh malého přímořského městečka, které je terorizováno obrovským bílým žralokem. Poté, co žralok brutální zavraždí několik lidí včetně malého chlapce, šéf policie Martin Brody, mořský biolog Matt Hooper a lovec žraloků Quint se vydávají na nebezpečnou misi, aby krvežíznivou bestii zastavili. Film je nejen napínavý od začátku do konce, ale také vyniká skvělou režií, atmosférickou hudbou Johna Williamse a nezapomenutelnými hereckými výkony Roye Scheidera, Roberta Shawa a Richarda Dreyfusse. Jak dokazují tři Oscaři a celá řada dalších ocenění, Čelisti nastavily laťku pro všechny následující filmy o žralocích a dodnes zůstávají jedním z nejlepších hororů všech dob.

Mělčiny (2016)

Pokud před horory dáváte přednost spíše dobrodružným historickým filmům, rozhodně byste si neměli nechat ujít životopisný snímek Kon-Tiki. Přestože tentokrát sehraje žralok spíše okrajovou roli, stále je nedílnou součástí příběhu. Ten vypráví o norském mořeplavci a dobrodruhovi Thorovi Heyerdahlovi, který se v roce 1947 vydal na odvážnou expedici přes Tichý oceán na balzovém voru, aby dokázal, že dávné civilizace mohly osídlit Polynésii ze západu. Film zachycuje nejen úchvatnou plavbu plnou nástrah a nebezpečí, ale i nezlomnou vůli a odvahu celé posádky. 

Snímek, jehož režie se ujalo režisérské duo Espen Sandberg a Joachim Rønning, byl nominován na hned několik mezinárodních filmových cenách v kategorii nejlepší cizojazyčný film. 

Žraločí vody (2006)

Žraloci nejsou oblíbeným námětem pouze thrillerů a hororů, ale také dokumentárních snímků. Důkazem budiž dokument z roku 2006 Žraločí vody režírovaný Robem Stewartem. Tento snímek nám přiblíží nebezpečné mořské tvory z trochu jiného úhlu. Místo tradičního hororového pojetí nabízí hluboký a poučný pohled na žraloky, jejich životní prostředí a roli v oceánském ekosystému. Stewart se vydává na cestu kolem světa, aby odhalil pravdu o hromadném vyhlazování žraloků a jeho devastujícím dopadu na mořské ekosystémy. Snímek byl nominován na Critics Choice Award v kategorii nejlepší dokumentární film. 

Útes smrti (2010)

Pokud přece jen dáváte přednost hororům, určitě vás zaujme náš další tip. Jak napovídá název, Útes smrti vypráví příběh skupiny přátel, kteří se vydávají na plavbu po Velkém bariérovém útesu. Když jejich jachta narazí a potopí se, ocitají se uvězněni uprostřed oceánu s minimálními zásobami a bez jakéhokoli způsobu přivolání pomoci. Rozhodnou se plavat k nejbližší pevnině. Netuší však že je pronásleduje obrovský žralok bílý. Film je založen na skutečných událostech, což ještě umocňuje jeho mrazivou atmosféru. Díky realistickým záběrům a skvělému budování napětí se budete cítit, jako byste byli uprostřed oceánu s hlavními postavami.

Útok z hlubin (1999)

U hororech se žralokem v hlavní roli ještě chvíli zůstaneme. Útok hlubin z roku 1999 zaujme jak fanoušky Čelistí, tak milovníky pořádné akce. Tento sci-fi hororový thriller režírovaný Renny Harlinem se odehrává v podmořské výzkumné stanici, kde vědci experimentují s genetickým inženýrstvím na žralocích, aby našli lék na Alzheimerovu chorobu. Když se však jejich experimenty vymknou kontrole, žraloci se stanou mnohem inteligentnějšími, rychlejšími a nebezpečnějšími než kdykoli předtím. V hlavních rolích se můžeme těšit na herecké výkony Samuela L. Jacksona či Stellana Skarsgårda

47 metrů (2017)

Mezi horory se žraloky se řadí také snímek z roku 2017 s výstižným názvem 47 metrů. Ten vypráví příběh dvou sester, Lisy a Kate, které se během dovolené v Mexiku rozhodnou zúčastnit atraktivní, ale riskantní aktivity – potápění v kleci, aby si zblízka prohlédly žraloky. Jejich adrenalinový zážitek se však rychle mění v noční můru, když se lano držící klec přetrhne a obě ženy se ocitají uvězněné na dně oceánu, 47 metrů pod hladinou. S omezeným množstvím kyslíku a přítomností nebezpečných bílých žraloků čelí sestry zoufalému boji o přežití.

Zatímco režie snímku se ujal Johannes Roberts, v hlavních rolích zazářily Mandy Moore a Claire Holt. Snímek byl nominován na cenu Saturn Award v kategorii nejlepší horor. 

MEG: Monstrum z hlubin (2018)

A náš seznam by nemohl být úplný, kdybychom na závěr nepřidali snímek s tím největším žralokem všech dob. MEG: Monstrum z hlubin je akční thriller z roku 2018, který vás zavede do hlubin oceánu, kde přebývá megalodon, obří prehistorický žralok, který měl být dávno vyhynulý. Film sleduje příběh zkušeného potápěče Jonase Taylora, který se musí vrátit do akce, aby zachránil posádku uvězněnou v ponorce na dně Mariánského příkopu. 

Zárukou pořádné akce je nejen samotná zápletka, ale také Jason Statham v hlavní roli. Přestože film získal Zlatou malinu, pro milovníky akce a dobrodružství v hlubinách oceánu je jasnou volbou. 

Další filmy o žralocích

Zdeněk MatuškaZdeněk Matuška

Zdeněk Matuška

Aktualizováno: 21. 8. 2024

Jmenuji se Zdeněk Matuška a jsem vášnivým milovníkem filmů a seriálů. Můj hluboký zájem o svět televize mě přivedl k tomu, abych se stal součástí týmu na webu tvtelo.cz, kde sdílím svůj pohled na aktuální TV programy. Nejenže sleduji pořady na různých televizních kanálech, ale jsem také velkým fanouškem streamovacích platforem. Proto jsem si dal za úkol udělat kvalitní srovnání a recenze všech dostupných streamovacích služeb. Sledujte mé články, pokud chcete být v obraze co se týče novinek v oblasti televizního a streamového obsahu.

Podobné články

Zobrazit další články
Filmy o mafii, které musíte vidět

Filmy o mafii, které musíte vidět

Mafie a svět podsvětí je fascinující téma, které odjakživa přitahuje pozornost filmařů i diváků. Pokud máte chuť na pořádnou dávku napětí, akce a intrik, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na hned osm snímků s mafiánskými gangy v hlavní roli. Kmotr (1972) Když se řekne film o mafii, většina z nás si pravděpodobně…

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Filmy o druhé světové válce, které musíte vidět

Druhá světová válka nejen formovala světové dějiny, ale také je nevyčerpatelným zdrojem inspirace pro filmové tvůrce. Pokud máte chuť na příběhy, které vám nabídnou hluboký vhled do nejničivější události v dějinách lidstva a připomenou hrdinství a tragédie, které tento konflikt přinesl, jste na správném místě. Od epických bitev na frontách až po osobní příběhy, máme…

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Film Europe: Průvodce světem evropských filmů

Patříte mezi fanoušky evropské filmové tvorby, ale není ve vašich silách navštívit všechny filmové festivaly? Žádné strachy! Díky projektu Film Europe nemusíte za nejnovějšími snímky vyrazit dál než do nejbližšího kina či k obrazovce své televize, mobilu nebo počítače. Pojďme se společně podívat, co vše tento český projekt dělá pro podporu kinematografie i filmové nadšence…

Filmy o koních, které musíte vidět

Filmy o koních, které musíte vidět

Ať už máte doma malou koňařku, nebo vás zkrátka baví filmy o těchto majestátních zvířatech, jste na správném místě. Máme pro vás tipy na oblíbené filmy s koňmi v hlavní roli, které byste si rozhodně neměli nechat ujít, ať už dáváte přednost komediím, dojemným snímkům či animákům.  Zaříkávač koní (1998) Pokud máte chuť na film…